Chrupiący kotlet schabowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 plastry schabu (bez kości) o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • klarowane masło lub olej do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia
  • tłuczek do mięsa
  • ręczniki papierowe
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Czy wiesz co jest sekretem chrupiącej panierki? Już ją zdradzam. Nie smaż zbyt wielu kotlety na raz, ponieważ temperatura tłuszczu gwałtownie spada i panierka nasiąka olejem lub masłem. Kotlety panieruj bezpośrednio przed smażeniem, jeśli zrobisz to wcześniej, panierka przesiąknie wilgocią od mięsa i może odchodzić podczas smażenia.

Kotlet schabowy to sztandarowe danie kuchni polskiej. Chyba każdy z nas lubi tradycyjnego, chrupiącego schabowego, serwowanego najczęściej z gotowanymi ziemniakami i surówką lub zasmażaną kapustą. Dziś przepis i kilka wskazówek, które mogą się przydać początkującym kucharzom.

Przepis na: Chrupiący kotlet schabowy

  1. Plastry schabu umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie rozbij tłuczkiem. Kotlet powinien być rozbity dość cienko, ale tak, aby w mięsie nie powstały dziury.
  3. Rozbite kotlety oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  4. Przygotuj trzy talerze. W jednym dokładnie roztrzep jajko, do drugiego nasyp mąkę , a do trzeciego bułkę tartą.
  5. Obtaczaj kotlety najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Dla podniesienia walorów smakowych warto dodać łyżkę klarowanego masła do oleju.
  7. Smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor, przewracając co jakiś czas, by mięso upiekło się równomiernie. Jeśli smażysz większą ilość kotletów, co jakiś czas wymieniaj tłuszcz na nowy, aby uniknąć przypalania się bułki, która pozostała na patelni.
  8. Usmażone kotlety przełóż na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.