Chałwowa masa do tortu


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 350 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g ulubionej chałwy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rózga do ubijania
  • mikser

Porada szefa kuchni

Do masy chałwowej możesz dodać odrobinę ulubionego alkoholu. Pamiętaj jednak, aby nie było go zbyt dużo ponieważ może zdominować smak chałwy.

Czy wiesz że...

Pierwszą chałwę zrobiono w XVIII wieku dla pakistańskiego władcy na deser. Nazwa wywodzi się z języka arabskiego od słowa „hulw” czyli „słodkie”. W wielu krajach chałwa kojarzona jest ze szczęściem, dlatego sporządza się ją na wielkie okazje takie jak ślub lub urodziny. Mieszkańcy znad Morza Czarnego wierzą, że jedzenie tego przysmaku przynosi szczęście nie tylko temu, kto ją je, ale zwłaszcza temu, kto ją robił.

Przepis na: Chałwowa masa do tortu

  1. Wyciągnij jajka z lodówki i oddziel białka od żółtek.
  2. Do miski włóż masło i utrzyj na puszystą masę - może to zająć kilka minut.
  3. Do małego  garnka wlej wodę i czekaj aż się zagotuje, kiedy zacznie delikatnie bulgotać, na garnku połóż miskę (tak, aby dno miski nie dotykało bezpośrednio wrzątku). Do miski wlej żółtka i dodaj cukier. Utrzyj wszystko za pomocą rózgi.
  4. Kiedy żółtka będą już utarte, ściągnij miskę z garnka i odstaw do wystudzenia.
  5. Do utartego masła dodaj kwaśną śmietanę i ucieraj za pomocą miksera, Kiedy składniki się połączą, dodaj wystudzone żółtka i nadal ucieraj.
  6. Na końcu dodaj ulubioną chałwę i zmiksuj na gładką masę.
  7. Tu znajdziecie przepis na biszkopt idealny biszkopt.