Ciasto francuskie ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • arkusz ciasta francuskiego 275 g (polecam ciasto francuskie chłodzone z Lidla)
  • 100 g sera feta
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma na muffinki
  • tarka do parmezanu
  • praska do czosnku

Porada szefa kuchni

Jeśli nie lubisz sera feta, możesz zastąpić go ricottą, która jest zdecydowanie bardziej delikatna. Nada ona kremowej konsystencji całemu nadzieniu. Pamiętaj, aby odpowiednio dosolić farsz, gdyż inaczej niż w przypadku fety - ricotta nie jest słona.

Z okazji karnawału przygotowaliśmy dla Was koszyczki z ciasta francuskiego, które kryją w sobie farsz z aromatycznego szpinaku, fety oraz parmezanu. W kilka chwil z niewielu składników można wyczarować wykwintną przystawkę, którą zaskoczymy naszych gości.

Wiecie kiedy powstało ciasto francuskie?

Ciasto francuskie oficjalnie pojawiło się we Francji w 1650 roku, pod nazwą poite fevilletee. Przypuszcza się jednak, że przepis w tym kraju był znany już w średniowieczu. Jędrzej Kitowicz wspomniał w swojej pracy „Opis obyczajów” o cieście francuskim, które przywędrowało do Polski około XVIII wieku.

Przepis na: Ciasto francuskie ze szpinakiem

  1. Szpinak dokładnie umyj w chłodnej wodzie, odetnij stwardniałe łodyżki i odsącz na sitku.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć czosnek i przez chwilę podsmażaj na niewielkim ogniu, aby się nie przypalił.
  4. Dodaj umyty szpinak, dopraw pieprzem i solą (ostrożnie - ser feta jest słony) i smaż do momentu, aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.
  5. Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180°C, a formę na muffinki wysmaruj masłem.
  7. Ciasto francuskie rozwiń i podziel nożem na równe kwadraty o boku około 10 cm.
  8. Kwadraty powkładaj w otwory w formie na muffinki, wystawiając rogi ciasta na zewnątrz. Do środka nałóż farsz szpinakowy z fetą.
  9. Wierzch posyp startym na tarce parmezanem i piecz w nagrzanym piekarniku, przez około 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.