Domowe nachosy z sosem serowym


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 tortille
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli
  • szczypta soli
  • Sos serowy

  • 150 g serka topionego śmietankowego
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli, papryki słodkiej i chilli

TO CI SIĘ PRZYDA

  • silikonowy pędzelek

Porada szefa kuchni

Sos podawaj lekko ciepły. Jeśli zastygnie i stężeje podgrzej go ponownie na niewielkim ogniu. Dla urozmaicenia smaku, cześć serka topionego można zastąpić serem o wyrazistym smaku np. gorgonzolą lub parmezanem.

Czy wiesz, że nachos pierwszy raz zostały podane przez Nacho Anayę (w latach 40. XX wieku), jednak samą chrupiącą przekąskę znano już znacznie wcześniej...w czasach prekolumbijskich! Nazywano ją wtedy totopo.

Przepis na: Domowe nachosy z sosem serowym

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C (z termoobiegiem).
  2. W małej misce wymieszaj olej z przyprawami: słodką papryką, chilli i solą.
  3. Tortille posmaruj olejem z przyprawami z obu stron, przy pomocy pędzelka silikonowego.
  4. Tortille pokrój w 8 trójkątów, a następnie każdy z nich pokrój w kolejne 4 trójkąty.
  5. Nachosy przełóż na blaszkę i piecz przez około 4-5 minut, aż się delikatnie zarumienią.
  6. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
Przygotowanie sosu serowego
      1. Serek topiony pokrój na mniejsze kawałki
      2. Przełóż do garnuszka, dolej mleko.
      3. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż serki się roztopią, a sos będzie jednolity i gładki.
      4. Dopraw do smaku solą, papryką słodką i chili.
      5. Sos przelej do miseczki. Podawaj lekko ostygnięty z nachosami