Szukaj przepisu

Zapiekanka ziemniaczana

60 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka ziemniaczana
  •  IMG20110606_0071
  •  IMG20110606_0022
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg pieczarek 1 duża czerwona papryka 7 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki keczupu ulubione zioła lub gotowa mieszanka przyprawy do ziemniaków sól, pieprz 100 g żółtego sera tłuszcz do wysmarowania formy

Wszelkiego rodzaju zapiekanki są świetnym pomysłem na obiad sklecony z czegokolwiek, co akurat mamy w lodówce. Można je tworzyć zgodnie z aktualną zachcianką i kaprysem. Dziś przedstawiam najnowszy efekt mojej kulinarnej kreatywności.

sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i krótko obgotowujemy ok. 5-6 min. Pieczarki i paprykę kroimy i podsmażamy kilka minut aż zmiękną. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszając czekamy aż sos się zagotuje. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem. Ziemniaki kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i brzegi formy. Na ziemniaki wykładamy paprykę i pieczarki, a potem mięso. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Posypujemy to przyprawami, a na wierzch ścieramy żółty ser. Całość zapiekamy w temperaturze 220 st. ok 30 min lub chwilę dłużej (trzeba sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie).

Autor przepisu:

  • Ewa Biedr_ona

    Mhmh.. ziemniaczana? Kolejny świetny pomysł np. na sobotni obiad ;-) Wówczas mam więcej czasu jak w tygodniu, więc można się pobawić w kuchni ;-))