Szukaj przepisu

Zapiekanka ziemniaczana

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Wszelkiego rodzaju zapiekanki są świetnym pomysłem na obiad sklecony z czegokolwiek, co akurat mamy w lodówce. Można je tworzyć zgodnie z aktualną zachcianką i kaprysem. Dziś przedstawiam najnowszy efekt mojej kulinarnej kreatywności.

  • Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 7 dużych ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki keczupu
  • ulubione zioła lub gotowa mieszanka przyprawy do ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 100 g żółtego sera
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przepis

Ziemniaki obieramy i krótko obgotowujemy ok. 5-6 min. Pieczarki i paprykę  kroimy i podsmażamy kilka minut aż zmiękną. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, doprawiamy solą, pieprzem,  ziołami i mieszając czekamy aż sos się zagotuje.

Formę dokładnie smarujemy tłuszczem. Ziemniaki kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i brzegi formy. Na ziemniaki wykładamy paprykę i pieczarki, a potem mięso. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Posypujemy to przyprawami, a na wierzch ścieramy żółty ser. Całość zapiekamy w temperaturze 220 st. ok 30 min lub chwilę dłużej (trzeba sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie).

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Ewa Biedr_ona pisze:

    Mhmh.. ziemniaczana? Kolejny świetny pomysł np. na sobotni obiad ;-) Wówczas mam więcej czasu jak w tygodniu, więc można się pobawić w kuchni ;-))

Skomentuj


× 3 = dwadzieścia cztery