Ciasteczka z miodem


7 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g masła (o zawartości tłuszczu min. 82%)
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek płynnego miodu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • szpryca do dekorowania

Porada szefa kuchni

Podany przepis jest podstawowym na ciasteczka z miodem, możesz go urozmaicić, dodając ulubione przyprawy i dodatki: skórkę pomarańczową lub cytrynową, kardamon, cynamon. Ciasteczka można zostawić w wersji soute (bez żadnych dekoracji) lub po wystygnięciu ozdobić je lukrem lub polewą czekoladową.

Macie ochotę na coś słodkiego? My zawsze! Świat byłby naprawdę smutny gdyby nie te małe przyjemności w postaci ciast, ciasteczek, czekolad, pralinek... Dla ciekawskich kilka faktów z kalendarium cukiernictwa:

  • 1808 r. - w Paryżu wyprodukowano pierwszą chałkę
  • 1820 r. – wynaleziono worek cukierniczy, stosowany do dziś
  • 1830 r. – amerykańska gospodyni (Nancy Johnson) wynalazła maszynę do lodów
  • 1869 r. - Napoleon ogłosił konkurs na odkrycie produktu mogącego zastąpić masło
    marynarzom - Mege-Mouries wynalazł margarynę
  • 1870 r. – Ludwik Pasteur określa zasady pasteryzacji, niezwykle ważne także w
    cukiernictwie.
Krótka lekcja historii, ale wróćmy już do naszych ciasteczek.

Przepis na: Ciasteczka z miodem

  1. Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę. Zrób kopiec, a w nim zagłębienie.
  2. Masło (w temperaturze pokojowej) pokrój na kawałki za pomocą noża i dodaj do zagłębienia w mące.
  3. Do mąki i masła dodaj jajka (jedno całe i jedno żółtko) i miód.
  4. Ciasto zagnieć ręcznie, jeśli zbyt mocno będzie się kleiło do rąk możesz podsypać ciasto mąką.
  5. Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 5 mm i wytnij ciastka o dowolnych kształtach.
  7. W moim przypadku są to serca gdyż ciasteczka z tego przepisu są niczym "miód na moje serce".
  8. Wycięte ciasteczka wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 7 min.
  9. Kiedy ciastka będą złote, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Udekoruj według uznania.