Spaghetti z krewetkami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • ok. 12 sztuk dużych krewetek (surowych)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti z sepią
  • kilka ząbków czosnku
  • sos sojowy
  • cytryna
  • świeża kolendra
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wok do smażenia
  • praska do czosnku

Porada szefa kuchni

Kupując krewetki zwróćmy uwagę, aby były duże. Jeśli nie możemy dostać świeżych, surowych krewetek możemy użyć mrożonych. Należy je rozmrozić, oczyścić z błonek i ciemnego przewodu pokarmowego, który znajduje się wzdłuż krewetki.

Znudził Wam się zwykły, jajeczny makaron o bladym, żółtym kolorze? Dziś podpowiemy Wam w jaki sposób (naturalnie) zabarwić domowy makaron, aby urozmaicił kolorystycznie nasze danie.

  • czerwony makaron - kolor czerwony uzyskamy jeśli do wyrabianego ciasta na makaron dodamy soku ze świeżych buraków lub soku z czerwonej papryki
  • czarny makaron - to efekt barwnika (sepii) z kałamarnicy
  • zielony makaron - wystarczy dodać do ciasta sok ze szpinaku lub bazylii
  • brązowy (brunatny) makaron - wyrabiany jest z mąki razowej z pełnego przemiału. Jest nieco twardszy po ugotowaniu, niż makaron tradycyjny
W Chinach produkowany jest także szkarłatny makaron (naturalny), który barwiony jest amarantem. Wykorzystanie szkarłatu wyniosłego, rośliny z której pozyskuje się amarant spożywczy, umożliwia barwienie makaronu w naturalny i bezpieczny dla zdrowia kolor. Chiński makaron barwiony amarantem ma pojawić się w czterostopniowym nasyceniu barwnikiem - w zależności od jego poziomu, makaron przyjmie kolor od delikatnego różu do mocnego karminu.

Przepis na: Spaghetti z krewetkami

  1. Przygotuj marynatę do krewetek: w miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i sos sojowy.
  2. Obierz kilka ząbków czosnku i wyciśnij przez praskę - dodaj do marynaty.
  3. Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do miseczki, w której znajduje się marynata. Wymieszaj dokładnie całość i dodaj oczyszczone krewetki.
  4. Marynuj krewetki przez ok. 20 minut.
  5. W czasie kiedy krewetki leżą w marynacie, przygotuj makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu i odcedź.
  6. W woku rozgrzej kilka łyżek oliwy i dodaj zamarynowane krewetki. Smaż je w woku aż zrobią się różowe (surowe krewetki są szare). W międzyczasie pokrój świeżą kolendrę.
  7. Do krewetek dodaj ugotowany makaron i świeżą kolendrę.
  8. Całość podawaj z cząstkami cytryny.