Tarta migdałowa


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto (forma o średnicy 26 cm)

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g masła (min 82% tłuszczu)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Masa migdałowa

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 300 g mielonych migdałów
  • 4 surowe jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • skórka pomarańczowa (z jednej pomarańczy)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do tarty o średnicy ok. 26 cm
  • folia spożywcza
  • tarka o drobnych oczkach

Porada szefa kuchni

Decydując się na samodzielne przygotowanie mielonych migdałów, pamiętajcie, aby w tym celu używać elektrycznej tarki lub tarki na korbkę (o sicie z jak najmniejszymi oczkami). Użycie malaksera może spowodować, że migdały zmielą nam się na pastę migdałową. Przed mieleniem migdały należy zblanszować (ok. 5 min.), a następnie obrać z brązowych skórek i podsuszyć.

Migdały to przede wszystkim cenne źródło białka, magnezu i cynku. Można spożywać je w każdej postaci i dodawać nie tylko do wypieków, ale i wytrawnych dań.

  • Całe orzechy - możemy je zblanszować i zdjąć z nich brązową skórkę, w takiej formie doskonale nadają się jako dodatek do bloku czekoladowego. Mogą też służyć jako dekoracja pralinek.
  • Płatki migdałów to kolejna ich postać, którą możemy użyć jako dodatek do deserów lodowych lub wszelkiego rodzaju sałatek. Ciekawym pomysłem jest zrobienie z nich panierki do mięsa lub sera camembert.
  • Zmielone migdały - tak jak w tym przepisie, mogą być podstawą do wykonania masy migdałowej do tarty.
  • Olej migdałowy nada ciekawy smak wiosennej sałatce lub smażonym/grillowanym warzywom.
  • Krem migdałowy to interesująca alternatywa dla tradycyjnego czekoladowego kremu, który często wykorzystujemy podczas przygotowywania ciast.

Przepis na: Tarta migdałowa

  1. Mąkę wysyp na stolnicę i zrób na środku niewielkie zagłębienie.
  2. Dosyp resztę suchych suchych składników (cukier puder, cukier waniliowy), dodaj masło i wbij całe surowe jajko.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zagnieć ręcznie na gładkie ciasto.
  4. Zawiń wyrobione ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
  5. Po 30 minutach ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
  6. Średnica rozwałkowanego placka powinna być o ok. 2 cm większa niż średnica formy do tarty.
  7. Wyłóż formę przygotowanym ciastem, delikatnie dociskając je do brzegów. Formę wraz z ciastem odstaw ponownie do lodówki.
  8. Przygotuj masę migdałową. Zmiksuj masło z cukrem wanilinowym i dodaj całe, surowe jajka. Ubijaj całość do połączenia składników.
  9. Zmniejsz obroty miksera i dodaj zmielone migdały oraz świeżo starta skórkę pomarańczową. Miksuj na wolnych obrotach przez ok. 1 minutę.
  10. Ciasto na tartę wyciągnij z lodówki. Masę migdałową wyłóż na spód ciasta i piecz przez 40 -45 minut w temperaturze 160°
  11. Tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na minimum godzinę.