Tatar z łososia


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250g surowego łososia (bez skóry)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 świeży ogórek
  • 1 zielony pomidor
  • 1 awokado
  • świeży koperek
  • szczypta pieprzu
  • sos sojowy
  • sok wyciśnięty z połowy limonki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papier do pieczenia
  • szklanka (ew. foremka) o dwóch średnicach
  • pędzelek do rozsmarowania białka

Porada szefa kuchni

Pamiętaj, aby dobrze schłodzić łososia zanim zaczniesz przyrządzać tatara - siekanie mięsa będzie zdecydowanie łatwiejsze, niż w przypadku mięsa w temperaturze pokojowej. Zwróć szczególna uwagę na dodatki do tatara, które powinny być pokrojone w naprawdę drobną kosteczkę.

Tatar z łososia podany w koszyczkach z ciasta francuskiego to przystawka, która sprawdzi się na każdej imprezie karnawałowej, dobrze przyprawiony z pewnością będzie smakował każdemu!

Choć kuchnia skandynawska nie jest tak popularna, jak włoska czy hiszpańska, to warto zwrócić na nią uwagę. Jest ona przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna. Prym wiodą tu ryby, a w szczególności łosoś, którego możemy skosztować w wielu formach.

W Norwegii bardzo popularny jest tatar z łososia (nasz dzisiejszy bohater) oraz wędzone mięso z łososia. Ci bardziej odważni smakosze powinni spróbować tradycyjnej norweskiej potrawy rakfish, czyli sfermentowanego pstrąga o bardzo intensywnym aromacie.

Duńczycy uwielbiają gravlax - marynowanego łososia w cukrze, koperku i soli.

Kuchnia szwedzka to przede wszystkim śledzie. Najpopularniejsze są te kiszone, czyli Surströmming, które są tradycyjnym daniem Szwedów.

Popularną skandynawską potrawą jest takżde pudding – fiskepudding. Przyrządza się go z masy rybnej z dodatkiem mąki kukurydzianej i śmietany.

Przepis na: Tatar z łososia

Koszyczki z ciasta francuskiego

  1. Na macie lub blacie kuchennym rozłóż ciasto francuskie i wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki.
  2. W skład każdego koszyczka wchodzą 3 kółka z ciasta francuskiego. Pierwsze pozostaw w całości, a z 2 pozostałych stwórz okręgi za pomocą mniejszej foremki lub szklanki.
  3. Do osobnej miseczki wbij surowe białko i rozbełtaj za pomocą widelca, przygotuj pędzelek do smarowania.
  4. Pierwsze (pełne) kółko posmaruj białkiem i połóż na nim wycięty okrąg, który również posmaruj białkiem za pomocą pędzelka. Na pełne kółko i pierwszy okrąg połóż kolejny, który również posmaruj białkiem.
  5. Wykonaj koszyczki ze wszystkich powstałych kółek. Wstaw do piekarnika (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 17 minut.
  6. Podczas pieczenia ciasto francuskie rośnie i może się zdarzyć, że koszyczki zaczną zmieniać kształt. Należy je obserwować podczas pieczenia i w razie potrzeby delikatnie uformować ciasto za pomocą noża. Po upieczeniu gniazdka wystudź.

Tatar z łososia

  1. Schłodzonego (surowego) łososia pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miseczki.
  2. Łososia wędzonego również drobno posiekaj i dodaj do tatara z surowego łososia. Do ryby dodaj pieprz, odrobinę sosu sojowego i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Ogórka, cebulę i awokado (skropione sokiem z limonki) pokrój w bardzo drobną kostkę, a zielonego pomidora w cieniutkie plasterki.
  4. Koszyczki z ciasta francuskiego wypełnij tatarem z łososia i udekoruj przygotowanymi warzywami.