Aromatyczna nalewka pomarańczowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 dużych pomarańczy (słodkich)
  • 5 dużych mandarynek (słodkich)
  • 3 cytryny
  • 15 goździków
  • kora cynamonu
  • laska wanilii
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l spirytusu (96 %)
  • 0,5 l wody niegazowanej

Porada szefa kuchni

Przepis dla wytrwałych – nalewka będzie najlepsza po roku leżakowania (od momentu jej przygotowania). Jeżeli chcesz, aby była bardziej aromatyczna, możesz zostawić w niej przyprawy.

Łatwa w przygotowaniu nalewka, którą będziecie mogli delektować się z bliskim w okresie świątecznym i sylwestrowym. Jej cudowny aromat i smak pozwoli Wam na chwilę wytchnienia.

Przepis na: Aromatyczna nalewka pomarańczowa

  1. Owoce dokładnie umyj, obierz ze skórki i usuń pestki.
  2. Pokrój na ćwiartki i włóż do dużego słoja ze wszystkimi przyprawami.
  3. Zalej spirytusem i wodą mineralną.
  4. Odstaw na 1 miesiąc.
  5. Po upływie tego czasu zlej spirytus przez gazę, a następnie wyciśnij przez nią owoce.
  6. Wyciśnięty sok z owoców wymieszaj ze spirytusem.
  7. W garnku zagotuj 0,5 l wody i rozpuścić w niej cukier.
  8. Po wystudzeniu, syrop wymieszaj z nalewką owocową.
  9. Nalewkę szczelnie zamknij w butelce i odstaw do spiżarni lub piwnicy na rok.