Tymbaliki rybne


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 l bulionu warzywnego (ugotowany z marchwi, pietruszki, pora i selera z ulubionymi przyprawami)
  • żelatyna spożywcza
  • sos rybny
  • 1 filet z dorsza (najlepiej polędwiczki)
  • 250 g surowych krewetek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 1 jabłko (kwaśne)
  • owoce cytrusowe np. pomarańcza, grapefruit

TO CI SIĘ PRZYDA

  • plastikowe lub szklane kubeczki o dowolnym kształcie, w których będzie zastygać galareta

Porada szefa kuchni

Możesz użyć bulionu przygotowanego na głowach ryb, wówczas będzie miał swoją naturalną żelatynę.

Galareta rybna (tymbaliki), robiona w okresie świątecznym z pewnością wkomponuje się w nasze menu. Tradycyjna potrawa była przygotowywana z karpia, dziś odbiegamy nieco od tej tradycji i łączymy rybę z jabłkiem, selerem naciowym i grapefruitem.

Przepis na: Tymbaliki rybne

  1. Ugotuj bulion, dopraw go solą, pieprzem i sosem rybnym. Następnie dokładnie go odcedź.
  2. Marchewkę z bulionu pokrój w plastry i przełóż do miseczki.
  3. Do czystego bulionu dodaj rozpuszczoną żelatynę, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
  4. Gotowy bulion odstaw żeby przestygł.
  5. Rybę ugotuj na parze lub lekko podsmaż.
  6. Krewetki lekko podsmaż.
  7. Z cytrusów ściągnij błonki.
  8. Seler, jabłko (bez skórki) i cytrusy pokrój w kostkę.
  9. W przygotowanych szklanych kubeczkach ułóż seler, marchewkę, rybę, krewetki, owoce i świeżą natkę pietruszki lub kolendry (kolendra nada tymbalikom egzotyczny posmak).
  10. Całość zalej ostudzonym bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
  11. Galaretę podawaj z chrzanem lub octem balsamicznym.