Włoski sernik z Mascarpone


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • 500 g sera Mascarpone
  • 250 g sera Ricotta
  • 125 g sera Philadelphia
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 50 ml śmietany kremowej, 36%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tortownica z odpinanym pierścieniem

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz, by sernik był delikatniejszy możesz go upiec w kąpieli wodnej. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie załóż pierścień boczny. Całość zawiń szczelnie folią aluminiową z zewnątrz, od spodu i na rantach podstawy. W tak przygotowanej formie można upiec sernik w kąpieli wodnej. Podczas pieczenia finalnego, weź większą formę lub naczynie żaroodporne i nalej do niego wrzątku, a następnie włóż do niego blachę z sernikiem.

Święta tuż tuż, a Ty nadal nie masz pomysłu na to, jakie ciasto upiec? Przedstawiamy przepis na niesamowity sernik włoski, który musi zagościć na Twoim stole!

Włoski sernik z Mascarpone przepis

  1. Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
  2. Ciastka pokrusz w malakserze lub przy użyciu wałka (powinny mieć konsystencję piasku).
  3. W misce dokładnie wymieszaj ciastka z masłem.
  4. Tortownicę (o średnicy 26 cm) wyłóż otrzymaną masą ciasteczkową i dokładnie dociśnij palcami.
  5. Całość włóż do zamrażarki na 20 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.
  7. Do osobnej miski dodaj Mascarpone z cukrem pudrem i wymieszaj mikserem do momentu połączenia składników.
  8. Dodaj serki Philadelphia i Ricotta i ponownie zmiksuj.
  9. Wbijaj po jednym całym jajku (stale miksując).
  10. Dodaj śmietanę, mąkę, cukier wanilinowy i miksuj przez chwilę.
  11. Na wyjęty z zamrażalnika spód wylej masę serową i włóż do piekarnika na 60 minut.
  12. Po wyjęciu z piekarnika, sernik sprawia wrażenie „trzęsącego”, dlatego wymaga kilku godzin chłodzenia, najlepiej upiec go dzień wcześniej.