Pierogi Wonton z krewetkami


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie ciasta na pierożki Wonton
  • 300 g surowych, średnich krewetek
  • ¼ opakowania makaronu sojowego
  • cebula dymka
  • grzyby mun
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • 1 imbir
  • 3 ząbki czosnku

Porada szefa kuchni

Ciasto na pierożki Wonton jest dosyć cienkie i formowanie pierogów może okazać się trudne. Co zrobić? Na matę silikonową wyłóż kilka płatów ciasta, a w miseczce przygotuj wodę. Na każdy płat ciasta połóż łyżeczkę farszu, zmocz boki ciasta wodą i sklejaj w sakiewki.

Pierogi wigilijne nie zawsze muszą być tradycyjne. Czasami warto spróbować jak smakują te, które jada się w innych miejscach na świecie.

Przepis na: Pierogi Wonton z krewetkami

  1. Suszone grzyby mun namocz w zimnej wodzie do momentu, aż będą miekkie. Następnie pokrój je w paski.
  2. Makaron sojowy ugotuj według zaleceń na opakowaniu i pokrój go na niewielkie kawałki.
  3. Dymkę posiekaj w drobną kostkę.
  4. Seler naciowy posiekaj w wąskie plastry.
  5. Krewetki i świeży imbir pokrój na drobne kawałki.
  6. Wszystkie składniki wrzuć do większej miski, a następnie dopraw sosem sojowym, pieprzem i łyżeczką oleju sezamowego.
  7. Wyciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.
  8. Na silikonowej macie rozłóż płaty ciasta, na każdy ułóż łyżeczkę farszu i sklej, mocząc brzegi płatów.
  9. Tak przygotowane pierożki możesz gotować na parze lub tradycyjnie w garnku z wrzącą wodą. Gotuj około 5 minut.
  10. Pierożki Wonton możesz podać w sposób tradycyjny np. z podsmażoną cebulką lub w egzotycznym wydaniu – z sałatką wakame (z wodorostów).
Polecamy też przepis na pyszne ruskie pierogi wg. Codogara.