Pierogi z soczewicą


5 osób
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ciepła woda
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • kapusta kiszona
  • 50 g grzybów suszonych (np. rydz czerwony)
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, kminek

Porada szefa kuchni

Grzyby najlepiej namoczyć przez noc w lodówce pod przykryciem. Wodę, w której moczyły się grzyby przelej przez drobne sito do gotującej się wody na pierogi.

Niepowtarzalny smak pierogów z soczewicą z pewnością zaskoczy nie tylko waszych najbliższych, ale i Was samych. To kolejny dowód na to, że tradycyjne potrawy wigilijne można przygotować w zupełnie nowej odsłonie!

Pierogi z soczewicą przepis

Przygotowanie farszu
      1. Odsączone grzyby pokrój w mniejsze kawałki, a cebule posiekaj w drobną kostkę.
      2. Odsącz kapustę z soku.
      3. Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu.
      4. Do osobnego garnka wrzuć kapustę i wlej szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta zmięknie.
      5. Po ugotowaniu soczewicę odcedź.
      6. Miękką kapustę posiekaj drobno i przełóż do czystego naczynia.
      7. Na rozgrzaną oliwę na patelni wrzuć cebulę i lekko zeszklij. Następnie przełóż do kapusty.
      8. Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem.
Przygotowanie ciasta na pierogi
    1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajko.
    2. Dodaj sól, oliwę i odrobinę wody.
    3. Zagniataj dolewając wody, aż będzie gładkie i odchodziło od dłoni.
    4. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką.
    5. Następnie wycinaj krążki o średnicy około 8 cm.
    6. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj odrobinę soli i oleju
Sprawdź nasz przepis na najlepsze pierogi ruskie.