Piernik z marchwią


4 osoby
Średni

Składniki

SKŁADNIKI
  • 130 g miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 500 g marchwi
  • 220 g cukru
  • 2 pełne łyżki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki przyprawy do pierników
  • 3 surowe jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • Polewa czekoladowa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 25 g masła
  • 2- 3 łyżki śmietany kremówki 30 lub 36 %

TO CI SIĘ PRZYDA

  • silikonowa łopatka lub pędzelek

Porada szefa kuchni

Zamiast białego cukru możesz użyć cukru trzcinowego lub muscovado. Wysmarowaną tłuszczem formę, możesz również obsypać bułką tartą lub kaszą manną, aby ciasto nie przylepiło się do brzegów.

Jeśli chcecie zaskoczyć najbliższych podczas Świąt Bożego Narodzenia przygotujcie pyszny piernik marchwiowy. Ciasto jest wilgotne, ma piękny pomarańczowy kolor i korzenny zapach.

Przepis na: Piernik z marchwią

  1. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Masło utrzyj przy pomocy miksera z cukrem i żółtkami na jednolitą masę.
  3. Dodaj mąkę, miód, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i dalej ucieraj.
  4. Dodaj startą marchew i wymieszaj do połączenia się składników.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180°C
  6. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Podłużną formę o wymiarach wysmaruj masłem lub margaryną i posyp mąką.
  8. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnie.
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
  10. Ciasto pozostaw do przestudzenia.
  11. W większym garnku zagotuj wodę.
  12. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką i mleczną czekoladę. Dodaj masło i wymieszaj.
  13. Następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy.
  14. Przestudzone ciasto posmaruj czekoladową polewą, najlepiej przy pomocy łopatki lub pędzelka silikonowego.