Łosoś w cieście francuskim


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 - 500 g łososia
  • arkusz ciasta francuskiego 275 g
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 surowe jajko

Porada szefa kuchni

Do dania najlepiej użyć szpinaku baby. Posiada młode, niewielkie i delikatne liście. Podczas odsączania rozmrożonego szpinaku nie wyciskaj go całkowicie ponieważ straci wiele smaku. Najlepiej potrząsaj sitem aż nadmiar płynu przestanie wyciekać.

Aromatyczny łosoś w cieście francuskim, to świetny pomysł na lekki i wykwintny zarazem obiad lub kolację. Danie jest szybkie do zrobienia, wygląda efektownie, a smaki wspaniale się uzupełniają.

Przepis na: Łosoś w cieście francuskim

  1. Szpinak dokładnie umyj i odsącz na sitku.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć czosnek i przez chwilę podsmażaj.
  4. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  6. Łososia umyj i wysusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą i pieprzem.
  7. Ciasto francuskie przetnij na pół, na dwa prostokąty. Na jednym kawałku ciasta ułóż łososia, na wierzchu połóż szpinak.
  8. Przykryj drugą częścią ciasta. Zlep brzegi i dociskając uszczelnij ciasto ze wszystkich stron. Przy pomocy ostrego noża odetnij nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie. Ciasto delikatnie natnij na wierzchu w kilku miejscach.
  9. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  10. Piecz przez 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.
Voila! Gorący łosoś w cieście francuskim ląduje na Twoim stole!