Miodówka korzenna


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml dobrej jakości wódki
  • 8 goździków
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 3 cytryny
  • 2 średnie kory cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • świeży imbir
  • 5 ziaren kardamonu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • gaza jałowa
  • moździerz
  • nitka
  • pusta torebka po herbacie
  • lejek
  • sito
  • ozdobna karafka

Porada szefa kuchni

Cytrynę możesz zastąpić berberysem, rokitnikiem, czerwoną porzeczką lub pigwą. Indywidualnie dobieraj stopień kwasowości trunku, wlewając tyle, ile uważasz za odpowiednie. Zamiast jałowej gazy możesz użyć woreczków z herbaty, w ten sposób unikniesz pozostawienia drobnego osadu z przypraw. Użyj tych torebek po herbacie, które dają się łatwo otworzyć.

Receptura tej nalewki jest prosta i nie potrzebuje ona długiego leżakowania, dlatego może być przygotowana na krótko przed podaniem. Idealnie sprawdzi się jako napój rozgrzewający w mroźne wieczory.

Przepis na: Miodówka korzenna

  1. Kardamon, ziele angielskie i laski wanilii potłucz w moździerzu na grubsze kawałki.
  2. Imbir zetrzyj na tarce z cienkimi oczkami.
  3. Laski wanilii przetnij wzdłuż i końcówką noża wyciągnij aromatyczne wnętrze.
  4. Z gazy jałowej zrób woreczek i dodaj wszystkie drobne przyprawy. Woreczek zwiąż nitką.
  5. Z cytryn wyciśnij sok.
  6. Do garnka wlej alkohol i włącz na najmniejszą temperaturę.
  7. Dodaj miód i mieszaj, aż całkiem się rozpuści.
  8. Dodaj wanilię i woreczek z przyprawami. Całość zaparzaj przez 5 minut na najmniejszym ogniu, a następnie wyłącz palnik.
  9. Naczynie przykryj i poczekaj, aż wystygnie.
  10. Z ostygniętego trunku wyciągnij przyprawy, a woreczek dokładnie wyciśnij.
  11. Jeżeli na dnie garnka widoczny jest osad, to przecedź płyn przez drobne sito.
  12. Dodaj sok z cytryny i przelej do karafki lub butelki.