Pierniczki na choinkę


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • opakowanie przyprawy do piernika lub do grzańca
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 żółtka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • gruba rurka do napojów
  • jadalne koraliki
  • kolorowe wstążki
  • szpryca do lukru

Porada szefa kuchni

Dodając kakao pamiętaj, aby zmniejszyć temperaturę pod garnkiem. Zbyt wysoka może spowodować, że składniki się rozwarstwią.

Chcecie, aby te święta były ciekawsze i smaczniejsze? Przedstawiamy Wam przepis na smakowite pierniczki, którymi w oryginalny sposób udekorujecie pachnącą choinkę lub świąteczne stroiki. Postarajcie się nie zjeść wszystkich przed świętami!

Przepis na: Pierniczki na choinkę

  1. Do garnka z grubym dnem wrzuć masło, cukier i miód. Ustaw palnik na małą temperaturę.
  2. Dodaj kakao, przyprawę do piernika i mieszaj do momentu połączenia się składników.
  3. Wyłącz palnik i cały czas mieszając dodawaj żółtka.
  4. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Do masy dodaj mąkę i sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5 mm.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
  8. Na blasze rozłóż pergamin.
  9. Wykrawaj dowolne kształty pierniczków za pomocą noża lub foremek. Jeśli mają wisieć na choince zrób dziurkę (za pomocą rurki do napojów).
  10. Wycięte pierniczki rozłóż na pergaminie i całość włóż do piekarnika na około 7 min.
  11. Pierniczki pozostaw do wystygnięcia, a następnie przełóż do szczelnie zamykanej puszki.
  12. Przed podaniem (lub przed powieszeniem na choince) udekoruj je według uznania i pozostaw na chwilę, aby lukier zdążył stwardnieć.