Przepis na domowe pralinki – trufle czekoladowe


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml gęstej śmietany kremówki 36 %
  • 15 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • do obtoczenia trufli: niesłodzone kakao w proszku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • do obtoczenia trufli możesz wykorzystać:
  • płatki kokosowe
  • pokruszone pistacje
  • cukier puder
  • kolorowe, jadalne posypki

Porada szefa kuchni

Smak trufli można urozmaicić dodając do nich szczyptę chili lub łyżeczkę dowolnego alkoholu - likieru, brandy czy whisky.

Własnoręcznie zrobione trufle, zapakowane w ozdobne pudełeczko, będą wyjątkowym świątecznym prezentem dla najbliższych. Są intensywnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, a co najważniejsze, takie domowe pralinki znikają w ekspresowym tempie!

Przepis na domowe pralinki – trufle czekoladowe przepis

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Dodaj masło i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a składniki się połączą.
  3. Na koniec dodaj łyżkę miodu, wymieszaj i zdejmij z palnika, ale masę pozostaw na garnku w gorącą wodą.
  4. W małym garnuszku podgrzej śmietanę. Nie musi się zagotować tylko zrobić ciepła.
  5. Do masy czekoladowej dodawaj partiami podgrzaną śmietanę i mieszaj rózgą do połączenia się składników.
  6. Masę wystudź, a następnie wstaw do lodówki, aby stężała. Masa powinna być na tyle gęsta, aby można było z niej formułować trufle.
  7. Nabieraj łyżką masę i formuj kulki wielkości około 2-3 cm.
  8. Kulki obtaczaj w wysypanym na talerzu kakao.
  9. Trufle przechowuj w lodówce.