Pieczone żeberka


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • żeberka - 2 paski
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka masła
  • sos sojowy
  • ostra pasta z papryczek chili (np. Sambal Oelek)
  • czosnek (kilka ząbków)
  • świeży rozmaryn
  • pomidory (różne odmiany)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie do zapiekania (lasagnera)
  • sos Sambal Oelek

Porada szefa kuchni

W sklepach można spotkać różne rodzaje żeberek: trójkąty, ekstra lub cienkie. Ja zawsze kupuję żeberka ekstra, które są z kością, mają stosunkowo dużo mięsa i najlepiej sprawdzają się podczas pieczenia.

Żeberka to ulubiona potrawa mojego męża i syna. Można przyrządzić je zarówno na ostro, jaki i na słodko. Dziś przedstawiam Wam przepis na żeberka w wersji pikantnej, który przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom.

Przepis na: Pieczone żeberka

  1. Żeberek nie krój na kawałki, lecz zostaw w całości.
  2. Włóż do naczynia, w którym będziesz je piekł (najlepiej do lasagnery, w której mięso pozostaje soczyste po upieczeniu).
  3. Czosnek wyciśnij przez praskę.
  4. Żeberka posmaruj sosem sojowym i sosem Sambal Oelek.
  5. Mięso natrzyj wyciśniętym czosnkiem i dodaj świeży rozmaryn.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
  7. Wstaw żeberka (pod przykryciem) do piekarnika i piecz przez ok 1,5 godziny. Jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej podpieczone, pod koniec pieczenia ściągnij pokrywkę z naczynia.
  8. W międzyczasie przygotuj kasze pęczak (według przepisu na opakowaniu).
  9. Pomidory przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na nich kilka plasterków czosnku, dodaj szczyptę soli oraz rozmarynu. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 30 min. w temperaturze 150°C (pomidory możesz przygotować tuż po wyjęciu żeberek z pieca, mięso zdąży w tym czasie "odpocząć").