Śledź w pomidorach


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g śledzi matias
  • 2 małe cebule
  • 80 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 125 ml wody
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • oliwa lub olej do podsmażenia cebuli

Porada szefa kuchni

Jeśli lubisz ostre potrawy, do śledzi dodaj dużą szczyptę papryki chilli lub pokruszonej papryczki pepperoncini, która z pewnością zadowoli zwolenników pikantnych dań.

Apetyczny pomysł na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek suszonych i miodu. Idealnie nadają się zarówno na wigilijny stół, jak i sylwestrową imprezę.

Przepis na: Śledź w pomidorach

  1. Śledzie opłucz dokładnie i namocz w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie lub oleju zeszklij cebulę.
  3. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki (na 4 lub 6 części, w zależności od wielkości śliwek).
  4. Do podsmażonej cebuli dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Dolej wodę i całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  6. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pozostaw sos do wystudzenia.
  7. Śledzie pokrój na mniejsze ok. 2 cm kawałki.
  8. Do wystudzonego sosu dodaj śledzie, wymieszaj. Przełóż do zamykanego naczynia i wstaw do lodówki na 1 dzień, aby smaki się „przegryzły”.