Gruszki z gorgonzolą


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 gruszki
  • ser gorgonzola (Dolce lub Picante) w zależności od upodobań
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka masła
  • kilka sztuk goździków

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia grillowa

Porada szefa kuchni

Przed końcem grillowania zwiększ moc palnika, a gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wlej pod gruszkę 40 ml koniaku i od razu podpal. Ten proces zwany flambirowaniem, doda charakterystycznego smaku i aromatu alkoholu, ale również skarmelizuje naturalne cukry zawarte w owocu.

Jeśli lubicie łączyć smaki, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, to powinniście spróbować naszej gruszki z serem gorgonzola. Równowaga skomponowanych smaków, pozwoli wam przeżyć coś naprawdę wyjątkowego!

Przepis na: Gruszki z gorgonzolą

  1. Gruszki umyj, przekrój na pół i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne.
  2. Na patelni grillowej rozgrzej masło.
  3. Rozłóż gruszki na rozgrzane masło i grilluj, aż będą miękkie (pilnuj ich cały czas, aby nie rozgotowały się zupełnie).
  4. Podczas grillowania gruszek na patelnie wrzuć goździki (nadadzą gruszkom ciekawy, korzenny posmak i zapach).
  5. Na ciepłe gruszki rozłóż pokrojoną w kostkę lub rozerwaną w palcach gorgonzolę.
  6. Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj.