Przepis na bułki – kajzerka


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 510 g mąki pszennej
  • 190 ml letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Uwielbiasz aromat świeżego pieczywa w piekarniach? Tego fantastycznego zapachu pieczonego chleba możesz również uświadczyć we własnej kuchni – mamy dla Was prosty przepis na popularne kajzerki. Dzięki ciepłym, domowym bułeczkom Twój dom będzie pachniał jak prawdziwa piekarnia, a każda kanapka zamieni się w najlepszą w Twoim życiu.

Przepis na: Przepis na bułki – kajzerka

  1. Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki, wodę, masło i pokruszone drożdże.
  2. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu powtarzaj czynność jeszcze przez 5 minut.
  3. Następnie zostawić by „odpoczęło” przez 10 minut, a po tym czasie ponownie wyrabiaj przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji plasteliny.
  4. Przełóż do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Następnie podziel ciasto na 10 części. Z każdej uformuj kulkę, lekko spłaszcz, ułożyć na blasze i pozostaw pod przykryciem 45 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225° C.
  7. Jajko roztrzep z 1 łyżką mleka.
  8. Przed pieczeniem natnij kajzerki, a dla przyrumienienia posmaruj jajkiem.
  9. Piecz około 15 minut.