Bułeczki cynamonowe


6 osób
Średni

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g brązowego cukru
  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 surowe jajko
  • łyżka mleka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • czysta ściereczka
  • mikser
  • pędzelek
  • papier do pieczenia

Porada szefa kuchni

Bułeczki można posypać przed pieczeniem cukrem perlistym co, a do nadzienia dodać łyżeczkę mielonego kardamonu, aby wzbogacić ich aromat.

Maślane i pachnące cynamonem bułeczki, idealne do śniadania, a także na podwieczorek. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe.

Przepis na: Bułeczki cynamonowe

  1. Masło rozpuść w rondelku, zostaw do przestudzenia.
  2. Delikatnie podgrzej mleko.
  3. Drożdże pokrusz do dużej miski i dolej ciepłe mleko (nie gorące!), całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do miski z drożdżami dodaj przesianą mąkę, rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli, a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  5. Miskę przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 minut.
  6. Teraz przygotuj nadzienie: masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy lub blacie podsypując mąką, rozwałkuj kawałki ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm
  8. Na każdym prostokącie rozsmaruj połowę nadzienia, zostawiając margines ok. 2 cm, wzdłuż dłuższego boku.
  9. Jajko roztrzep z łyżką mleka i posmaruj nim pozostawiony margines ciasta.
  10. Zwiń ciasto w ciasne rolady, rozpoczynając od dłuższego boku, a kończąc na marginesie.
  11. Rolady pokrój na 3 cm plastry – bułeczki. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  12. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
  13. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  14. Piecz bułeczki przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.