Ciastka serowe


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g masła extra – 82% tłuszczu
  • śliwki, najlepiej polska węgierka
  • żółtko
  • cukier puder
  • wrzątek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • kieliszek

Dziś Dzień Życzliwości! Podaruj swoim bliskim lub zupełnie przypadkowej osobie trochę słodyczy.

Przepis na: Ciastka serowe

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło i rozdrobniony ser.
  2. Zagniataj ciasto aż otrzymania gładką konsystencję.
  3. Śliwki przetnij na pół i usuń pestki.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-5 mm
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  6. Wykrawaj okrągłe ciastka o dowolnej średnicy( ja użyłam kieliszka do koniaku), a następnie rozłóż je na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze.
  7. Roztrzep żółtko, a następnie posmaruj nim ciastko.
  8. Na każde kładź połówkę śliwki, skórką do dołu i lekko dociśnij.
  9. Tak przygotowane ciastka włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 min. aż uzyskają złoty kolor.
  10. Z cukru pudru i wrzątku przygotuj lukier. Powinien mieć gęstą ale spływającą z łyżeczki konsystencję i biały kolor.
  11. Polej lukrem ostygnięte ciastka.