Gołąbki z dorszem


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • kapusta na gołąbki (biała lub włoska)
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 300 - 400 g świeżego dorsza (bez skóry)
  • 200 ml śmietany 18 % lub mleczko kokosowe (wówczas mamy bardziej egzotyczna wersję) – małe opakowanie
  • 2 -3 łyżki sosu rybnego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia mięsa
  • naczynie do zapiekania

Porada szefa kuchni

Kasza jaglana może mieć gorzkawy posmak, jeżeli chcesz tego uniknąć, możesz użyć innej kaszy, np. jęczmiennej.

Jak sprawić, aby tradycyjna kuchnia nie była nudna? Nic prostszego, wystarczy połączyć pyszne, tradycyjne gołąbki z aromatycznym dorszem!

Przepis na: Gołąbki z dorszem

  1. Rybę zmiel w maszynce do mielenia mięsa ( użyj tarczy ze średnimi oczkami ) ewentualnie bardzo drobno posiekaj nożem. Następnie powstałą masę przypraw solą i pieprzem
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Drobno posiekaj koperek.
  4. Obie masy ( rybę i kaszę ) połącz i dodaj posiekany koperek.
  5. Kapustę sparz w gorącej wodzie i oddziel liście.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  7. Przygotowanym farszem nadziej liście kapusty i zawiń w gołąbki.
  8. Gołąbki ułóż w naczyniu do zapiekania i zalej śmietaną zmieszaną z sosem rybnym.
  9. Piecz przez około 30 minut.
  10. Podawaj dekorując świeżymi gałązkami koperku