Pilaw – potrawka z kurczakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 250 g ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 60 g rodzynek
  • 80 g orzechów nerkowca
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • Do podania:

  • posiekana natka pietruszki
  • liście kolendry

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • miska

Porada szefa kuchni

Smak potrawy możemy wzbogacić dodając inne orientalne przyprawy: kumin (kmin rzymski), kardamon czy mielone ziarna kolendry. Aby uzyskać ciekawy, żółty kolor ryżu, do wody w której się gotuje dodaj szczyptę kurkumy.

Aromatyczne, jednogarnkowe danie z ryżem to idealna propozycja dla zabieganych i zapracowanych. Dziś w naszym menu - Pilaw!

Przepis na: Pilaw – potrawka z kurczakiem

  1. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  2. Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm.
  3. Kurczaka przełóż do miski i przypraw kurkumą, curry, papryką słodką, chili i imbirem. Dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
  4. Ryż dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej wody. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany.
  5. W tym czasie drobno posiekaj cebulę, a następnie zeszklij na patelni, na rozgrzanym oleju (lub oliwie). Gotową przełóż do miski.
  6. Na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu) upraż na złoto orzechy nerkowca.
  7. Po ugotowaniu, ryż przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody.
  8. Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż kurczaka w przyprawach i usmaż na rumiano.
  9. Na patelnię z kurczakiem przełóż cebulę, rodzynki, orzechy i ryż. Wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.