Mus czekoladowy


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 1 białko surowego jajka
  • 50 g cukru pudru
  • papryczka chili (sproszkowana)
  • kardamon mielony

Czy wiesz, że czekolada, a zwłaszcza gorzka jest na czwartym miejscu produktów pod względem zawartości magnezu w 100g? Specjalnie dla Was przygotowaliśmy mus czekoladowy z pikantnym, rozgrzewającym akcentem.

Mus czekoladowy przepis

1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. 2. Ser mascarpone utrzyj, dodając stopniowo cukier puder. 3. Śmietanę kremówkę, ubij na sztywno za pomocą miksera. 4. W osobnym naczyniu ubij surowe białko za pomocą miksera lub trzepaczki. 5. Do sera dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę, przyprawy, a następnie utrzyj mikserem do momentu połączenia składników. 6. Dodaj ¾ ubitej śmietany i ubite białko. 7. Wymieszaj delikatnie. 8. Do pucharków nakładaj mus, następnie pozostałą bitą śmietanę. 9. Udekoruj według uznania i wstaw na godzinę do lodówki. A Wy jak przygotowujecie mus czekoladowy?