Kopytka dyniowe


3 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 g purée z dyni
  • 130 g purée z ziemniaków
  • 1 surowe jajko
  • 120 g mąki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • Masło szałwiowe:

  • 2 łyżki masła
  • listki szałwii

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do ziemniaków

Porada szefa kuchni

Ugotowane kopytka można dodatkowo podsmażyć i zrumienić na maśle. Smak kopytek można wzbogacić, posypując jest startym parmezanem.

Dynia wciąż króluje w naszych sklepach, więc dziś, specjalnie dla Was, odmieniona i wzbogacona wersja świetnie nam znanych kopytek.

Przepis na: Kopytka dyniowe

Przygotowanie purée z dyni:

    1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
    2. Dynię umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na kostkę o wielkości ok. 3 cm i przełóż na blachę piekarnika. Piecz przez około 60 minut, aż dynia będzie miękka.
    3. Pozostaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem na gładko. Odważ potrzebną ilość puree.

    Przygotowanie kopytek:

      1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
      2. Ugotowane przeciśnij przez praskę lub ugnieć na gładkie purée.
      3. W misce wymieszaj ziemniaki, dynię, surowe jajko oraz przyprawy: kurkumę, imbir oraz sól. Następnie dodawaj stopniowo mąkę do uzyskania luźnego, lekko lepiącego się ciasta.
      4. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka. W razie potrzeby podsypuj mąką.
      5. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki soli. Kopytka wrzucaj do wrzącej wody i gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
      6. W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe. Na patelni roztop masło. Dodaj szałwię i smaż na wolnym ogniu, aż szałwia będzie chrupiąca.
      7. Kopytka wyjmuj łyżką cedzakową i odsączone przełóż na talerze. Podawaj polane przygotowanym masłem.