Przepis na chleb


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 220 gr mąki żytniej typ 720
  • 900 gr mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 680 ml wody lub wody pomieszana z jogurtem naturalnym
  • 25 gr drożdże świeże
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mieszalnik do chleba lub mikser

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz wzbogacić smak chleba użyj jako posypki różnorodnych ziaren. Ja szczególnie polecam czarnuszkę i ziarna słonecznika. Pamiętaj o tym aby dodać je na wierzch wypieku przed włożeniem do piekarnika.

Nasi dziadkowie pamiętają czasy, kiedy w każdym wiejskim domu unosił się zapach świeżo wypiekanego chleba. Z biegiem czasu ta tradycja została zapomniana, ale my chcemy ją reaktywować. Przedstawiamy Wam przepis na chleb, który zachwyci całą Waszą rodzinę. Nasz przepis może być także bazą do przygotowania pieczywa z rozmaitymi dodatkami takimi jak: suszone pomidory, zioła, oliwki, orzechy czy suszone śliwki.

Przepis na: Przepis na chleb

  1. Drożdże rozpuść w wodzie.
  2. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko do misy, dodaj sól , cukier i wymieszaj razem z drożdżami.
  3. Następnie odstaw na 1 – 1,5 h aż ciasto zwiększy swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
  4. Po osiągnięciu przyrostu ciasta przełóż do mieszalnika lub miksera i mieszaj do momentu aż ciasto zrobi się klejące i będzie odchodziło od ścianek misy (jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu to możesz wymieszać ręcznie w dużej misce).W mikserze czynność ta zajmuje około 5 minut na intensywnych obrotach.
  5. Piekarnik ustaw na 230 stopni C.
  6. Następnie ciasto przełóż do formy w której będziesz piec chleb i odstaw aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
  7. Do rozgrzanego piekarnika wstaw formę z ciastem i piecz przez 25-30 minut.
  8. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z formy i przełóż na kratkę w piekarniku. Przestaw piekarnik na termoobieg i piecz przez kolejne 25 minut w tej samej temperaturze.
  9. Pod koniec pieczenia spryskaj chleb wodą za pomocą spryskiwacza co spowoduje, że skórka na chlebie będzie lśniąca i chrupiąca.