Mule w winie


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg żywych (świeżych) muli
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 400 ml białego wina
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szt cebuli
  • 1 mała chili - opcjonalnie ( jeżeli lubimy ostrzej doprawione mule )
  • oliwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wok

Porada szefa kuchni

Pamiętaj aby świeże mule dokładnie oczyścić pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli trafią Ci się lekko otwarte to możesz spróbować je zamknąć wkładając na kilka minut do zimnej wody. Te które się nie zamknęły jak i te które po ugotowaniu się nie otworzyły należy wyrzucić ponieważ są martwe.

Nie macie pomysłu na romantyczny wieczór? Przygotujcie elegancką kolację w domu! Pyszne mule duszone w białym winie to idealny pomysł na to, jak spędzić miłe chwile we dwoje. Gotujcie razem!

Przepis na: Mule w winie

  1. Dokładnie oczyść mule pod bieżącą wodą, a następnie przełóż je do miski z wywarem.
  2. Cebulę i chili drobno posiekaj, a do użycia czosnku przygotuj prasę do wyciskania.
  3. Na rozgrzaną oliwę w woku (ze względu na to , że jest szeroki i wygodny) wrzuć cebulę, chili i wyciśnij czosnek.
  4. Teraz masz chwilę aby posiekać pietruszkę.
  5. Gdy cebula się zeszkli dodaj mule całość zalewając winem.
  6. Dodaj pietruszkę i przykryj pokrywkę. Całość duś do momentu aż małże się pootwierają – potrwa to kilka minut.
  7. Na talerze mule rozłóż razem z sosem i podawaj z chrupiącą bagietką oraz lampką tego samego wina którego użyłeś/łaś do potrawy.