Bakłażany faszerowane


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 lub 2 bakłażany ( jeżeli większe wystarczy 1 , wówczas każdej osobie podajemy połowę bakłażana )
  • 400 g mięsa mielonego np. szynka lub łopatka wieprzowa
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek - opcjonalnie
  • natka pietruszki
  • tarty parmezan lub mozzarella
  • sól i pieprz

Faszerowane warzywa są potrawami z którymi każdy początkujący amator kuchni sobie poradzi. Tego typu potrawy mogą mieć najrozmaitsze odsłony z użyciem waszych ulubionych składników. Tym razem prezentujemy Państwu w roli głównej fioletowego bakłażana w dwóch wariantach który, w niektórych miejscach świata uznawany jest za afrodyzjak. Zatem zachęcamy do cieszenia się jego smakiem we dwoje.

Przepis na: Bakłażany faszerowane

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 C
  2. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, a miąższ natnij w kratkę.
  3. Rozłóż części na blasze i natrzyj delikatnie oliwą. Następnie włóż do piekarnika na około 30-40 min, aż miąższ będzie lekko podpieczony i miękki, tak aby dało się go wydrążyć.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a umyte i osuszone pieczarki (opcjonalnie) przekrój na pół a następnie w plastry o grubości 3 mm.
  5. Po podanym czasie wyjmij bakłażana z piekarnika. Po ostygnięciu wydrąż z niego miąższ, który następnie posiekaj w kostkę o grubości 1 cm. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć mięso mielone, cebulę oraz pieczarki (opcjonalnie) i wyciśnij czosnek.
  6. Do zarumienionego farszu dodaj pokrojony miąższ z bakłażana.
  7. Farsz duś na małym ogniu jeszcze przez ok 5 min doprawiając solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
  8. Tak przygotowanym nadzieniem, wypełnij wydrążonego bakłażana, którego posypujemy z wierzchu tartym parmezanem lub mozarellą
  9. Całość piecz przez około 10 minut w 180 C