Wątróbka z dzika z winnymi jabłkami.


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 600 g wątróbki z dzika
  • 1 średniej wielkości jabłko (winne, kwaśne)
  • 2 małe cebule
  • Wino białe półwytrawne (najlepiej muszkatałowe)
  • 1/3 kostki masła
  • sól pieprz
  • majeranek
  • cukier (miałki)
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki Mąki

Porada szefa kuchni

Do takiego dania polecam Państwu użyć wina muszkatołowego którego słodycz i ciekawy bukiet zrównoważy kwaśne smaki jabłka, a ponadto doskonale skomponuje się ze specyficznym i wyraźnym smakiem wątróbki . W kuchni myśliwskiej wino stanowi cenny i trudny do zastąpienia element który to już w najstarszych przepisach kucharskich był doceniany. Duszoną dziczyznę w winie w połączeniu z kwaśnym smakiem owoców nazywano sztuką mięsa. Podlanie nim duszonych składników potrawy nadaje specyficznego i dojrzałego smaku oraz wspaniałej kruchości sprawiającej że, każde danie będzie wyśmienite.

3 listopada to dzień, w którym myśliwi celebrują dzień św. Huberta, patrona pomyślnych łowów. Z tej okazji, prezentujemy Wam przepis na wspaniałą i aromatyczną wątróbkę z dzika, smażoną z winnymi jabłkami.

Wątróbka z dzika z winnymi jabłkami. przepis

  1. Przed przyrządzeniem, oczyszczoną z błonek wątróbkę namocz w mleku przez godzinę.
  2. Cebulę posiekaj w piórka. Możesz ją wcześniej lekko posolić aby zmiękła.
  3. Jabłka przekrojone na osiem części z usuniętymi gniazdami zapanieruj w majeranku i cukrze.
  4. Wątróbkę pokrój w cienkie paski grubości 1 cm, a następnie obtocz delikatnie w mące.
  5. Wrzuć wątróbkę na spienione, klarowne masło na patelni i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem .
  6. Na drugiej patelni przygotowanej tak samo wrzuć cebulę po zeszkleniu której, dodaj panierowane jabłka.
  7. Gdy cebula się zeszkli dopraw całość świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem, który rozcierany w palcach uwolni więcej aromatu.
  8. Na sam koniec smażenia dodatków danie podlej winem i przykryj pokrywką, żeby cały jego aromat wyparował. Tym sposobem nasze elementy staną się bardziej kruche i wyraźniejsze w smaku.
  9. Gotowe elementy rozłóż na talerzu składnikami obok siebie, przyozdabiając liściem sałaty i pomidorkiem koktajlowym .