Sernik z dyni


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Spód sernika

  • 200 g ciasteczek imbirowych lub korzennych
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa

  • 1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub gotowego sera na sernik (w wiaderku)
  • 3 surowe jajka
  • 3 surowe żółtka jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 560 g puree z dyni (2 szklanki)
  • 375 ml (1 i ½ szklanki) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Puree z dyni

  • 1 średnia dynia

Porada szefa kuchni

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Warto przygotować większą ilość puree z dyni, a nadmiar przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić. Jeśli nie masz ciasteczek imbirowych lub korzennych, możesz użyć zwykłych kruchych ciasteczek i dodać do nich łyżkę przyprawy korzennej do piernika.

Sernik z dyni zachwyca swoją piękną barwą i niecodziennym smakiem. Wyważona słodycz połączona z korzennym aromatem tworzy kuszące połączenie.

Przepis na: Sernik z dyni

Przygotowanie puree z dyni

    1.  Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
    2.  Dynię umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na kostkę o wielkości ok. 3 cm x 3 cm, przełóż na blachę piekarnika i piecz przez około 60 minut, aż dynia będzie miękka.
    3.  Pozostaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem na gładkie puree. Odważ potrzebną ilość puree.

    Spód sernika

      1. Masło rozpuść w małym rondelku, pozostaw do przestudzenia.
      2. Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odetnij nadmiar papieru.
      3. Ciastka dokładnie rozdrobnij tłuczkiem w woreczku foliowym lub przy pomocy malaksera. Dodaj roztopione masło, kakao i wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, dokładnie uklep i wstaw do lodówki.

      Masa serowa i przygotowanie sernika

        1. Wszystkie składniki na masę serową (ser, jajka, żółtka, mleczko słodzone skondensowane, mąkę, puree z dyni, cynamon) umieść w misie miksera i zmiksuj tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Nie miksuj zbyt długo masy, by jej nie napowietrzyć.
        2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Na dno piekarnika włóż żaroodporne naczynie z wodą – zapobiegnie to pękaniu sernika, a także nada mu wilgotności.
        3. Na spód z ciasteczek wylej masę serową i wyrównaj. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez 1 godzinę i 30 minut.
        4. Pozostaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.