Tarta z mascarpone


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto kruche:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 surowe jajko
  • 125 g masła (o zawartości tłuszczu 82%)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • Krem:

  • 250 g serka Mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • forma do tarty
  • wałek
  • stolnica
  • duża miska
  • kulki ceramiczne
  • mikser

Wspomnienie lata - tarta z mascarpone, malinami, jeżynami i truskawkami w towarzystwie świeżej melisy i migdałów.

Przepis na: Tarta z mascarpone

Sposób przygotowana ciasta:
      1. Mąkę wysyp na stolnicę i zrób na środku niewielkie zagłębienie.
      2. Dosyp resztę suchych składników (proszek do pieczenia, cukier waniliowy), dodaj masło i wbij całe surowe jajko.
      3. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zagnieć ręcznie na gładkie ciasto.
      4. Zawiń wyrobione ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
      5. Po 30 minutach ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm., średnica rozwałkowanego placka powinna być o ok. 2 cm większa niż średnica formy do tarty.
      6. Wyłóż formę przygotowanym ciastem.
      7. Ciasto dociśnij delikatnie do formy i nakłuj widelcem.
      8. Na całość wyłóż folie aluminiową i obciąż grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi.
      9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 minut aż osiągnie złoty kolor.
      10. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Sposób przygotowana kremu:
      1. Ser mascarpone utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera.
      2. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na puszystą masę.
      3. Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone (nie odwrotnie!) i wymieszaj delikatnie za pomocą plastikowej łyżki.
      4. Całość odstaw do lodówki, aby delikatnie stężało.
Łączenie składników:
    1. Do wystudzonej podstawy tarty, nałóż krem i wygładź delikatnie nożem.
    2. Całość udekoruj umytymi i oczyszczonymi owocami sezonowymi (truskawki, jagody, maliny).
    3. Posyp tartę płatkami migdałowymi i listkami melisy lub mięty.