Tarta z kurkami


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 surowe jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 500 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej lub suszonej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 400 g śmietany 18% (1 kubek)
  • 2 surowe jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma o śr. 30 cm
  • malakser
  • stolnica
  • wałek do ciasta
  • trzepaczka

Dziś podzielimy się z Wami przepisem na aromatyczną tartę z kurkami i szynką parmeńską. Choć przygotowanie tego dania wymaga nieco wysiłku, to zapewniamy Was - będzie naprawdę smacznie!

Tarta z kurkami przepis

Sposób przygotowana ciasta:

    1. Mąkę, jajko, masło i sól umieść w malakserze i mieszaj na średnich obrotach do momentu, aż uzyskasz jednolitą kulę z ciasta (jeśli nie posiadasz malaksera, ciasto możesz wyrobić ręcznie).
    2. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
    3. Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiaj przez ok. 1 minutę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
    4. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą masła, aby ciasto do niej nie przywarło podczas pieczenia. Ułatwi to także wyciągnięcie tarty po wypieczeniu.
    5. Rozwałkowane ciasto rozłóż w formie, dociskając delikatnie brzegi. Nakłuj widelcem całą powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min (ciasto powinno być lekko podpieczone).

    Sposób przygotowania farszu:

    1. Kurki (świeże) włóż do miski i zasyp sporą ilością soli (ok. 1 łyżeczka), a następnie zalej wrzątkiem. Zamieszaj delikatnie całość i odczekaj kilkanaście sekund, aż wszystkie zanieczyszczenia i piasek opadną na dno miski.
    2. Wyłów kurki za pomocą drobnego sita i pozostaw na chwilę do odsączenia. W przypadku mrożonych kurek, możesz pominąć ich oczyszczanie - zrobił to za Ciebie producent.
    3. Pokrój kurki w plasterki (ok. 1,5 cm), a cebulę w piórka.
    4. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, następnie pokrój drobno natkę pietruszki.
    5. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu, kiedy delikatnie się zeszkli.
    6. Do cebuli dodaj pokrojone kurki i na końcu czosnek i pietruszkę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i duś przez kilka minut na niewielkim ogniu.
    7. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z 2 surowymi, roztrzepanymi jajkami. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

    Łączenie składników:

    1. Na podpieczony spód wyłóż przygotowany farsz i kilka plastrów porwanej szynki, a następnie zalej całość przygotowaną masą jajeczno-śmietanową.
    2. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 190°C (na termoobiegu) przez 20 minut.
    3. Po upieczeniu tartę posyp natką pietruszki.