Pasztet z cukinii


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg cukini
  • 220 g bułki tartej + odrobina do oprószenia formy
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g żółtego sera
  • 3 średnie cebule
  • 120 ml oleju (do pasztetu i smażenia)
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania keksówki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito lub cedzak
  • mikser
  • folia aluminiowa
  • keksówka
  • tarka o grubych oczkach
  • duża miska

Nieskromnie opiszę Wam, że pasztet z tego przepisu wychodzi genialny!

Przepis na: Pasztet z cukinii

  1. Cukinie dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw aby cukinia puściła soki.
  2. Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie rozgrzej odrobinę oleju na patelni i delikatnie ją zeszklij. Pozostaw aby wystygła.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Cukinie odciśnij z nadmiaru wody, i przełóż z powrotem do miski.
  5. Dodaj podsmażoną cebulę, bułkę tartą, ser żółty, żółtka jajek i pozostały olej.
  6. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
  7. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do wyrobionej masy i delikatnie wymieszaj.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  9. Keksówkę wysmaruj masłem wewnątrz i oprósz bułką tartą.
  10. Masę przełóż do keksówki i wyrównaj. Całość włóż do piekarnika na 60 – 70 minut. Jeśli pasztet zacznie się za bardzo rumienić, przykryj go folią aluminiową.
  11. Gotowy pasztet z cukinii po wyjęciu z piekarnika odstaw, aby wystygł.