Zapiekanka z bakłażana i cukinii


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 średniej wielkości bakłażan 1 cukinia (podobnej wielkości co bakłażan)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów w puszce, najlepiej krojonych
  • 2 kule mozzarelli (2 x 125 g)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii (ewentualnie 1 łyżka suszonej)
  • przyprawa kumin czyli kmin rzymski (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 40-50 g parmezanu
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne
  • pędzelek silikonowy
  • tarka o cienkich oczkach
  • patelnia grillowa

Sezon na cukinie i bakłażany trwa więc, zachęcam Was do korzystania z tych smacznych warzyw.

Przepis na: Zapiekanka z bakłażana i cukinii

  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć na nią cebulę i smaż aż zrobi się szklista.
  3. Następnie dodaj czosnek i całość smaż przez 30 sekund.
  4. Kolejno dodaj pomidory z puszki, dopraw solą z pieprzem. Dopraw octem balsamicznym i posiekaną bazylią. Całość duś na małej mocy palnika przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Bakłażana i cukinię umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. posyp je delikatnie solą i odstaw na 5 minut. Następie posmaruj je odrobiną oliwy i smaż z obu stron na patelni grillowej aż uzyskają ryfle (ciemne paski po grillowaniu)
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na jego dnie wyłóż warstw z warzyw i posyp mozarellą
  8. Mozzarellę pokrój bardzo drobno i dopraw kuminem i nalej sosu pomidorowego.
  9. Czynność powtórz tworząc warstwy zapiekanki. Na wierzch posyp ser parmezan.
  10. Zapiekaj 20 minut, aż parmezan się zarumieni.