Muszle nadziewane mięsem mielonym


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 20-22 makaronowych muszli
  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 40 g świeżo startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • Beszamel:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Muszle makaronowe (Conchiglioni) faszerowane mięsem mielonym, zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Smakują wyśmienicie, pasują zarówno na elegancki obiad jak i na spotkanie z przyjaciółmi.

Przepis na: Muszle nadziewane mięsem mielonym

  1. Makaron ugotuj w wodzie, z dodatkiem łyżki oliwy, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej odrobiną oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę razem podsmaż.
  4. Dodaj na patelnię z cebulą mięso mielone. Dopraw solą z pieprzem i smaż aż, mocno się zarumieni. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika.
  5. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło.
  6. Dodaj do masła mąkę i cały czas mieszaj, aż mąka delikatnie się zarumieni ( powinna mieć jasnozłoty kolor )
  7. Porcjami do całości wlewaj mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z palnika i zostaw do ostygnięcia.
  8. Połowę sosu beszamelowego dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Drugą połowę połącz ze startym parmezanem.
  9. Pastę pomidorową włóż do rondelka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy łyżkę oliwy i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem i gotuj parę minut.
  10. Muszle wypełnij farszem mięsnym.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  12. Sos pomidorowy wlej na dno żaroodpornego naczynia a na to rozłóż muszle.
  13. Na wierzch muszli wlej sos beszamelowy połączony z parmezanem.
  14. Zapiekaj około 30 minut, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Jeśli muszle zaczną się za bardzo przypiekać, można je przykryć folią aluminiową.