Szukaj przepisu

Kapusta zasmażana

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Przepis ten przechodził z pokolenia na pokolenie. Ja nauczyłam się od mojej mamy. Ona z kolei nauczyła się jej od swojej teściowej, a mojej Babci. Czyli to przepis przekazywany od pokoleń.

Uwielbiam ten smak i nie wyobrażam sobie nie przygotować jej, kiedy młodej kapusty pod dostatkiem. Myślę, że mogłabym zjeść nawet największy gar tej kapusty. Na szczęście Mama zawsze robi jej bardzo dużo i zamraża na kolejne pory roku. Ja też tak zrobię.

Przygotowanie jest dość proste, ale czasochłonne i potrzeba kilku prób, żeby odpowiednio ją przyprawić. Jednak ten smak... Bezcenny!

Propozycja podania: kapusta zasmażana plus kotlet pożarski.

  • Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 średnie cebule
  • pęczek koperku
  • kawałeczek słoniny
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki mąki

Przepis

Kapustę obrać z odstających liści, poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 2 szklanki) i dusić na wolnym ogniu przez minimum godzinę, aż zmięknie. Dodać pokrojone drobno jabłko i cebulę, dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Smak kapusty powinien być delikatnie kwaskowaty, ale jednocześnie słodki - według uznania.

Z mąki i pokrojonej drobno słoniny przygotować zasmażkę i dodać o kapusty. Dusić jeszcze chwilę, aż składniki dokładnie się połączą, będą miękkie i zrobi się ,,papka". Na 10 minut przed końcem dodać pokrojony koperek.

Doskonała jako dodatek do dań, ale także sama lub z chlebem

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Kapitan Cook pisze:

    Grace, dziękujemy za świetny przepis, kocham ten smak

  2. STES pisze:

    Na zdjęciu jakoś trudno doszukać się kopru, co jest podstawą tego dania. Ale …. to tylko zdjęcie. Mimo to przepis wart polecenia.

  3. kristiana pisze:

    Przepis dobry , tylko dlaczego dodajesz ocet spirytusowy? Jest taki niezdrowy

  4. Kapitan Cook pisze:

    Oczywiście można dodać inny ocet lub sok z cytryny, ale należy pamiętać o jego większej ilości.

  5. ala pisze:

    Kapustę robię bardzo podobnie. Do zakwaszania jednak nie stosuję octów lecz jabłko lub rabarbar lub sok z cytryny.

  6. ita pisze:

    Ja robię młodą kapustę podobnie,tylko zamiast słoninki daję masło .Nabiera delikatnego smaku i aromatu ,a ocet tylko jabłkowy.

  7. tully pisze:

    Robiłam wg tego przepisu ale zamiast sloniny, to na masle no i bez octu :) pod koniec dodalam jeszcze 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego – ma teraz piekny pomaranczowy kolor :) naprawdę pycha, szkoda ze tak szybko sie konczy :((

  8. Monika pisze:

    Na wszystkich tych zdjęciach z internetu i tak nie moge doszukac sie takiej mlodej kapusty jaka robi moja babcia. no coz moze nikt takiej pysznej nie umie zrobic:) `

  9. Kapitan Cook pisze:

    Babcie zawsze najlepiej gotują :) A czego brakuje?

  10. rossa76 pisze:

    Przepis rewelacja! Nic dodać nic ująć. Dzięki

Skomentuj


9 × = sześćdziesiąt trzy