Szukaj przepisu

Kapusta zasmażana

90 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Kapusta zasmażana
  • Kapusta zasmażana
SKŁADNIKI
  • 1 główka młodej kapusty 1 duże kwaśne jabłko 2 średnie cebule pęczek koperku kawałeczek słoniny ocet spirytusowy sól pieprz cukier 2 łyżki mąki

Przepis na młodą kapustę zasmażaną według wypróbowanego przepisu mojej Mamy.

sposób przygotowania

Kapustę obrać z odstających liści, poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 2 szklanki) i dusić na wolnym ogniu przez minimum godzinę, aż zmięknie. Dodać pokrojone drobno jabłko i cebulę, dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Smak kapusty powinien być delikatnie kwaskowaty, ale jednocześnie słodki - według uznania. Z mąki i pokrojonej drobno słoniny przygotować zasmażkę i dodać o kapusty. Dusić jeszcze chwilę, aż składniki dokładnie się połączą, będą miękkie i zrobi się ,,papka". Na 10 minut przed końcem dodać pokrojony koperek. Doskonała jako dodatek do dań, ale także sama lub z chlebem

Autor przepisu:

  • Kapitan Cook

    Grace, dziękujemy za świetny przepis, kocham ten smak

  • STES

    Na zdjęciu jakoś trudno doszukać się kopru, co jest podstawą tego dania. Ale …. to tylko zdjęcie. Mimo to przepis wart polecenia.

  • kristiana

    Przepis dobry , tylko dlaczego dodajesz ocet spirytusowy? Jest taki niezdrowy

  • Kapitan Cook

    Oczywiście można dodać inny ocet lub sok z cytryny, ale należy pamiętać o jego większej ilości.

  • ala

    Kapustę robię bardzo podobnie. Do zakwaszania jednak nie stosuję octów lecz jabłko lub rabarbar lub sok z cytryny.

  • ita

    Ja robię młodą kapustę podobnie,tylko zamiast słoninki daję masło .Nabiera delikatnego smaku i aromatu ,a ocet tylko jabłkowy.

  • tully

    Robiłam wg tego przepisu ale zamiast sloniny, to na masle no i bez octu :) pod koniec dodalam jeszcze 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego – ma teraz piekny pomaranczowy kolor :) naprawdę pycha, szkoda ze tak szybko sie konczy :((

  • Monika

    Na wszystkich tych zdjęciach z internetu i tak nie moge doszukac sie takiej mlodej kapusty jaka robi moja babcia. no coz moze nikt takiej pysznej nie umie zrobic:) `

  • Kapitan Cook

    Babcie zawsze najlepiej gotują :) A czego brakuje?

  • rossa76

    Przepis rewelacja! Nic dodać nic ująć. Dzięki