Kapusta zasmażana


6 osób
Łatwe
Składniki
Kapusta zasmażana
  • Kapusta zasmażana
  •  kapusta
SKŁADNIKI
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 500 ml wody
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 1 pęczek koperku
  • kawałek słoniny
  • ocet spirytusowy 10%
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki mąki
TO CI SIĘ PRZYDA
  • szatkownica
  • obieraczka do warzyw

Przepis na młodą kapustę zasmażaną według wypróbowanego przepisu. Świetny dodatek do dań obiadowych.

sposób przygotowania

  1. Umyj kapustę, obierz z 2 wierzchnich warstw, a następnie poszatkuj i wrzuć do garnka.
  2. Wlej 500 ml wody i duś na małej mocy palnika 1 godzinę.
  3. Umyj jabłko i obierz cebulę z łupin. Pokrój drobno, a następnie dodaj do kapusty i duś całość pod przykryciem 5 minut.
  4. Dopraw octem, solą pieprzem i cukrem.
  5. Słoninę pokrój drobno w kostkę
  6. Na rozgrzanej patelni podsmaż słoninę, dodaj mąkę i wymieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do kapusty, a następnie duś jeszcze przez 5 minut.
  7. Opłucz koperek i drobno posiekaj, a następnie dodaj do garnka i wymieszaj.

Kapusta zasmażana
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Grace, dziękujemy za świetny przepis, kocham ten smak

  • STES

    Na zdjęciu jakoś trudno doszukać się kopru, co jest podstawą tego dania. Ale …. to tylko zdjęcie. Mimo to przepis wart polecenia.

  • kristiana

    Przepis dobry , tylko dlaczego dodajesz ocet spirytusowy? Jest taki niezdrowy

  • http://www.codogara.pl/author/admincdg/ Kapitan Cook

    Oczywiście można dodać inny ocet lub sok z cytryny, ale należy pamiętać o jego większej ilości.

  • ala

    Kapustę robię bardzo podobnie. Do zakwaszania jednak nie stosuję octów lecz jabłko lub rabarbar lub sok z cytryny.

  • ita

    Ja robię młodą kapustę podobnie,tylko zamiast słoninki daję masło .Nabiera delikatnego smaku i aromatu ,a ocet tylko jabłkowy.

  • tully

    Robiłam wg tego przepisu ale zamiast sloniny, to na masle no i bez octu :) pod koniec dodalam jeszcze 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego – ma teraz piekny pomaranczowy kolor :) naprawdę pycha, szkoda ze tak szybko sie konczy :((

  • Monika

    Na wszystkich tych zdjęciach z internetu i tak nie moge doszukac sie takiej mlodej kapusty jaka robi moja babcia. no coz moze nikt takiej pysznej nie umie zrobic:) `

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Babcie zawsze najlepiej gotują :) A czego brakuje?

  • rossa76

    Przepis rewelacja! Nic dodać nic ująć. Dzięki