Eton Mess z truskawkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 7 bez
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 300 g truskawek (lub innych owoców)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Eton Mess, czyli słodki bałagan to tradycyjny angielski deser serwowany w Eton College, podczas meczów krykieta z uczniami z Harrow School.

Przepis na: Eton Mess z truskawkami

  1. Zimną śmietankę ubij z 2 łyżkami cukru pudru (jeśli wolisz mniej słodki deser można nie używać cukru).
  2. Bezy pokrusz na większe kawałki.
  3. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą połowę przełóż do miseczki i rozgnieść widelcem z dodatkiem 1 łyżki cukru i soku z cytryny.
  4. W pucharkach lub kieliszkach układaj warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i truskawki.
  5. Udekoruj listkami mięty i od razu podawaj.