Cevapcici z sosem tzatziki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pietruszki suszonej
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliek
  • Sos tzatziki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i biały pieprz

Porada szefa kuchni

Jeśli będziesz grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut dzięki temu nie będą się paliły podczas grillowania.

Cevapcici to popularne i lubiane danie z kuchni bałkańskiej. Szaszłyki z mięsa mielonego serwowane są w towarzystwie różnego rodzaju sosów, takich jak tzatziki czy ajvar.

Cevapcici z sosem tzatziki przepis

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Do miski włóż mielone mięso, dodaj cebulę i czosnek oraz przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  3. Z mięsa zrób kulki, ponadziewaj je na patyczki i dłońmi uformuj wałki.
  4. Całość włóż do lodówki na czas przyrządzania sosu.
  5. Umyj ogórka i obierz go ze skórki. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
  6. Całość posól i odstaw na 10 minut, aby ogórek puścił sok.
  7. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.
  8. Dodaj jogurt, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek.
  9. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i białym pieprzem, a następnie schłodź w lodówce.
  10. Cevapcici smaż na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy lub oleju, z każdej strony, aż mięso nabierze brązowego koloru.