Makaron z kurczakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 filet z kurczaka
  • 200 g makaronu świderki
  • 1 tacka boczniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • mąka pszenna

Kolorowe świderki z mięciutkim i soczystym kurczakiem oraz sosem boczniakowym to świetny pomysł na obiad.

Przepis na: Makaron z kurczakiem

  1. Makaron ugotuj 2 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka.
  3. Czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  4. Boczniaki umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je w paski o długości 4 cm i szerokości 1 cm.
  5. Filet z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i umyj. Filet pokrój w paski o długości 4 cm i grubości 2 cm. Następnie zamarynuj go w odrobinie oleju, soli, pieprzu i tymianku.
  6. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni podsmaż kurczaka przez 5 minut. Następnie przełóż go na talerz.
  7. Na patelnię po smażeniu kurczaka wlej 2 łyżki oleju i dodaj 2 łyżki masła, postaw na palniku i rozgrzej tłuszcz.
  8. Na rozgrzana patelnię wrzuć cebulę i dopraw solą i cukrem.
  9. Gdy cebula się zeszkli dodaj boczniaki i smaż je 3 minuty doprawiając sosem sojowym, solą, pieprzem oraz czosnkiem.
  10. w osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę z łyżką mąki i dokładnie wymieszaj.
  11. Na patelnię dorzuć kurczaka i zalej całość śmietanką zmieszaną z mąką. Całość duś ok. 5 minut.
  12. Dorzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Całość duś jeszcze przez 5 minut.