Parówki w cieście francuskim


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 parówek
  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • chili w proszku
  • sól i pieprz
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 18 listków bazylii
  • 1 jajko

Jedna z najszybszych i najsmaczniejszych studenckich przekąsek. Poznajcie mój sposób na kultowe parówki w cieście francuskim.

Przepis na: Parówki w cieście francuskim

  1. Wymieszaj w miseczce ze sobą ketchup, tymianek, oregano, bazylię oraz słodką paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C.
  3. Z ciasta wytnij prostokąt gdzie dłuższy bok jest o 4 cm dłuższy od parówki, a krótszy bok pięciokrotnie szerszy od szerokości parówki.
  4. Parówki zawiń w 3 listki bazylii i ser.
  5. Kawałek ciasta wewnątrz wysmaruj 1 łyżką sosu ziołowego i połóż parówkę.
  6. Brzegi ciasta nasmaruj roztrzepanym jajkiem a następnie zroluj i szczelnie sklej ciasto na parówce.
  7. Natnij ciasto w kilku miejscach delikatnie i posmaruj jajkiem oraz posypujemy ulubionymi ziołami.
  8. II wersja to pasek ciasta długości parówki i krótszym boku o wymiarach dwukrotności szerokości parówki.
  9. Pomaruj go sosem, parówkę zawijamy w bazylię i żółty ser, a następnie ułóż ją pod kątem 45 st. w stosunku do ciasta i roluj precla.
  10. Posmaruj ciasto jajkiem i posyp ziołami.
  11. Wszystkie parówki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i włóż pieczenia na 15 – 20 minut.