Łosoś pieczony


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g filet z łososia
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 100 g soli morskiej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • świeży koperek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papier do pieczenia
  • papierowy ręcznik

Porada szefa kuchni

Koperek możesz posiekać wcześniej, ale pamiętaj o tym, aby nie siekać go dwukrotnie! Spowoduje to że zrobi się z niego breja. Odpowiednio posiekany możesz rozłożyć na pergaminie lub papierze do pieczenia, albo nawet na zwykłym śniadaniowym i zamrozić. Następnie wsyp go do szczelnego pojemnika i trzymaj w zamrażarce. W ten sposób będziesz go mieć zawsze pod ręką.

Błyskawiczny przepis na ekstra soczystego pieczonego łososia. Bez nadmiaru przypraw i dodatków, smak ryby jest tu najważniejszy. Mięso takich ryb jak łosoś ma wyrazisty smak, i z tego powodu nie powinno się go zakłócać zbyt wieloma przyprawami. Jedną z wartych dodania do tego przepisu jest pieprz cytrynowy!

Przepis na: Łosoś pieczony

  1. Do naczynia wlej 1 litr chłodnej wody i rozpuść w niej sól.
  2. Umieść łososia w solance na 10 minut, po czym osusz go papierowym ręcznikiem.
  3. Polej go delikatnie oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie odstaw na 30 minut pod przykryciem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, grzałka górna i dolna.
  5. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż łososia.
  6. Piecz przez 8 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 8 minut.
  7. Umyj koperek i drobno posiekaj.
  8. Łososia pokrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.