Kasza jaglana


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 180 g kaszy jaglanej
  • 180 ml białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • paczka mrożonego groszku
  • 1/2 paczki mrożonego bobu
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • cytryna

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • blender

Poznajcie wspaniały smak i wartości odżywcze kaszy jaglanej w wersji a'la risotto. Kasza jaglana to świetny produkt odkwaszający organizm.

Przepis na: Kasza jaglana

  1. Wsyp kaszę jaglaną do sitka i obficie polej wrzątkiem.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Obierz ząbki czosnku i pokrój w plasterki.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę.
  5. Kiedy cebula będzie mieć złoty kolor, dodaj czosnek i smaż przez 20 sekund.
  6. Dodaj kaszę jaglaną i smaż wszystko przez 2 minuty.
  7. Wlej białe wino i mieszaj, aż płyn odparuje.
  8. Do kaszy dolewaj partiami bulion, aż płyn przestanie wsiąkać. Całość duś pod przykryciem na palniku o niewielkiej mocy.
  9. Do innego garnka wsyp mrożony groszek i zalej 500 ml bulionu. Gotuj przez 5 minut od zagotowania.
  10. Groszek odcedź, zblenduj i przetrzyj wraz z bulionem przez sitko.
  11. Wlej bulion z groszkiem do kaszy i dopraw solą, pieprzem oraz bazylią. Odparowuj zawartość garnka, aż masa stanie się miękka.
  12. Umyj i posiekaj drobno papryczkę chili, a następnie dodaj do zawartości garnka.
  13. Wyłuskaj bób i również wsyp do garnka.
  14. Całość dokładnie wymieszaj i pokrop sokiem z cytryny.