Lazania ze szpinakiem
- 10 płatów makaronu Lasagne
- 1 kg szpinaku w kostkach
- 150 g słonecznika
- 6 ząbków czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- mąka pszenna
- masło
- 1 duża cebula
- 350 ml mleka
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- oliwa
- 120 g sera Brie
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- praska do czosnku
- keksówka lub forma do lasagne
Lazania ze szpinakiem przepis
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła z odrobiną oliwy i mocno zeszklij cebulę. Gdy będzie złota dodaj szpinak i zmniejsz moc palnika na małą i pod przykryciem pozwól aby się rozmroził. Gdy to nastąpi wyciśnij przez praskę ząbki czosnku i zredukuj wodę.
- Następnie całość podsmaż i zalej śmietanką 30% zmieszaną z 2 łyżkami mąki pszennej. Duś przez 8 minut i dopraw solą oraz pieprzem.
- Równolegle ze szpinakiem zrób beszamel. Rozpuść łyżki masła na patelni, a następnie dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Lekko całość przesmaż, ale mąka nie może się zrumienić.
- Następnie zalej całość zimnym mlekiem, intensywnie wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Na gorącej patelni upraż ziarna słonecznika.
- Ser Brie pokrój w cienkie płaty.
- Formę lekko wysmaruj oliwą, a na jej dnie wyłóż warstwę makaronu.
- Następnie wyłóż 2 łyżki beszamelu i 1/5 część szpinaku. W ten sposób ułóż kolejne warstwy. Ostatnia przykryta powinna być serem Brie.
- Lasagne włóż do pieca na 45 minut.
Uwielbiam! Moja ulubiona, ale ze słonecznikiem jeszcze nie próbowałem – ciekawe. Dzięki :)