Lazania ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 10 płatów makaronu Lasagne
  • 1 kg szpinaku w kostkach
  • 150 g słonecznika
  • 6 ząbków czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • mąka pszenna
  • masło
  • 1 duża cebula
  • 350 ml mleka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • oliwa
  • 120 g sera Brie

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • praska do czosnku
  • keksówka lub forma do lasagne

Wspaniała lazania ze szpinakiem, która dzięki dodaniu słonecznika zupełnie przewróci Was światopogląd na smak szpinaku. Do tego ser brie, pychota.

Przepis na: Lazania ze szpinakiem

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła z odrobiną oliwy i mocno zeszklij cebulę. Gdy będzie złota dodaj szpinak i zmniejsz moc palnika na małą i pod przykryciem pozwól aby się rozmroził. Gdy to nastąpi wyciśnij przez praskę ząbki czosnku i zredukuj wodę.
  3. Następnie całość podsmaż i zalej śmietanką 30% zmieszaną z 2 łyżkami mąki pszennej. Duś przez 8 minut i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Równolegle ze szpinakiem zrób beszamel. Rozpuść łyżki masła na patelni, a następnie dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Lekko całość przesmaż, ale mąka nie może się zrumienić.
  5. Następnie zalej całość zimnym mlekiem, intensywnie wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Na gorącej patelni upraż ziarna słonecznika.
  8. Ser Brie pokrój w cienkie płaty.
  9. Formę lekko wysmaruj oliwą, a na jej dnie wyłóż warstwę makaronu.
  10. Następnie wyłóż 2 łyżki beszamelu i 1/5 część szpinaku. W ten sposób ułóż kolejne warstwy. Ostatnia przykryta powinna być serem Brie.
  11. Lasagne włóż do pieca na 45 minut.