Szukaj przepisu

Ziemniaki z piekarnika

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

"Płonie ognisko i szumią knieje" - słowami znanej piosenki wprowadzam Was w smak dzieciństwa, który to smak nierozerwalnie jest związany z ziemniakami.

Postanowiłem stworzyć dwie wersje ziemniaków, które równie dobrze smakują, a możemy je zrobić przez cały rok w domu. A jak wiadomo nie od dziś: ziemniaki plus boczek to połączenie idealne.

  • Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 4 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • masło

Przepis

Osiem ziemniaków wielkości dwóch orzechów włoskich wystarczy na dwie osoby. Cztery sztuki przygotujemy w mundurkach, a resztę obrane i otulone boczkiem.

I wersja: przygotowujemy przyprawy. Do moździerza wrzucamy liście laurowe, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, paprykę w proszku oraz czosnek granulowany. Ucieramy chwilę i odstawiamy. Potrzebujemy cztery arkusze folii aluminiowej. Na jednym kawałku układamy jedną sztukę ziemniaka i posypujemy naszą mieszanką przypraw, zawijamy szczelnie i odkładamy. Tak samo czynimy z pozostałymi trzema.

II wersja: obieramy ziemniaczki, następnie posypujemy je ze wszystkich stron naszą mieszanką przypraw i otulamy cienkim plastrem boczku, układamy na folii aluminiowej, dodajemy cienki plaster masła i szczelnie zawijamy. Identycznie czynimy z pozostałymi.

Gotowe ziemniaki wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na 50 minut, grzałki górna i dolna. Po tym czasie warto otworzyć jeden egzemplarz i sprawdzić, czy jest dobry w środku. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. fajka pisze:

    a ja pieke ziemniaczki na grillu zawsze do tego jakies marynowane miesko lub kaszanka z cebulka, albo biala, zwykla kielbaska mmm a wlasnie jakich producentow polecacie, takich sprawdzonych? bo z roku na rok trafaiam coraz gorzej:D

  2. Kapitan Cook pisze:

    Tylko małe sprawdzone sklepiki mięsne. Produkty dużych firm są dla mnie nieciekawe. Polecam poszukać lokalnych producentów

Skomentuj


− 1 = cztery