Ziemniaki z piekarnika


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 ziemniaków
  • 4 plastry boczku
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka startej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rolka folii aluminiowej
  • moździerz

Jeśli uwielbiasz smak ziemniaków z ogniska, to obok tych ziemniaków z piekarnika również nie powinieneś przejść obojętnie. Przedstawiamy dwie odsłony, które zachwycą Twoich gości. Znajdziesz tutaj wersję dla wegetarian oraz dla wielbicieli potraw zawierających mięso. Dla każdego coś pysznego.

Ziemniaki z piekarnika przepis

  1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i ustaw na grzanie górne i dolne.
  2. 4 ziemniaki dokładnie umyj.
  3. Do moździerza wrzuć liście laurowe, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, startą paprykę oraz czosnek. Ucieraj chwilę i odstaw.
  4. Na arkuszu folii aluminiowej ułóż jednego ziemniaka, posyp mieszanką przypraw, zawiń szczelnie i odłóż. Zrób tak jeszcze z 3 ziemniakami.
  5. 4 pozostałe ziemniaki obierz i umyj. Następnie posyp ze wszystkich stron mieszanką przypraw, otul w plasterku boczku i ułóż na arkuszu folii aluminiowej. Dodaj cienki plaster masła i szczelnie zawiń.
  6. Włóż wszystkie zawinięte ziemniaki do piekarnika na 50 minut.