Szukaj przepisu

Ziemniaki z piekarnika

60 minut
2 osoby
łatwe
Składniki
Pieczone ziemniaki
  • Pieczone ziemniaki
  •  ziemniaki-z-piekarnika2
  •  ziemniaki-z-piekarnika3
SKŁADNIKI
  • 8 ziemniaków 4 plastry boczku sól, pieprz 4 liście laurowe 1 łyżka rozmarynu 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego masło

Jeśli uwielbiacie smak ziemniaków z ogniska również obok tych ziemniaków z piekarnika nie przejdziecie obojętnie. Dwie odsłony, które zachwycą Waszych gości.

sposób przygotowania

Osiem ziemniaków wielkości dwóch orzechów włoskich wystarczy na dwie osoby. Cztery sztuki przygotujemy w mundurkach, a resztę obrane i otulone boczkiem. I wersja: przygotowujemy przyprawy. Do moździerza wrzucamy liście laurowe, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, paprykę w proszku oraz czosnek granulowany. Ucieramy chwilę i odstawiamy. Potrzebujemy cztery arkusze folii aluminiowej. Na jednym kawałku układamy jedną sztukę ziemniaka i posypujemy naszą mieszanką przypraw, zawijamy szczelnie i odkładamy. Tak samo czynimy z pozostałymi trzema. II wersja: obieramy ziemniaczki, następnie posypujemy je ze wszystkich stron naszą mieszanką przypraw i otulamy cienkim plastrem boczku, układamy na folii aluminiowej, dodajemy cienki plaster masła i szczelnie zawijamy. Identycznie czynimy z pozostałymi. Gotowe ziemniaki wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na 50 minut, grzałki górna i dolna. Po tym czasie warto otworzyć jeden egzemplarz i sprawdzić, czy jest dobry w środku. Smacznego.

Autor przepisu:

  • fajka

    a ja pieke ziemniaczki na grillu zawsze do tego jakies marynowane miesko lub kaszanka z cebulka, albo biala, zwykla kielbaska mmm a wlasnie jakich producentow polecacie, takich sprawdzonych? bo z roku na rok trafaiam coraz gorzej:D

  • Kapitan Cook

    Tylko małe sprawdzone sklepiki mięsne. Produkty dużych firm są dla mnie nieciekawe. Polecam poszukać lokalnych producentów