Ziemniaki z piekarnika


2 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 8 ziemniaków
  • 4 plastry boczku
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka startej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • masło
TO CI SIĘ PRZYDA
  • rolka folii aluminiowej
  • moździerz

Jeśli uwielbiasz smak ziemniaków z ogniska, to obok tych ziemniaków z piekarnika również nie powinieneś przejść obojętnie. Przedstawiamy dwie odsłony, które zachwycą Twoich gości. Znajdziesz tutaj wersję dla wegetarian oraz dla wielbicieli potraw zawierających mięso. Dla każdego coś pysznego.

sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i ustaw na grzanie górne i dolne.
  2. 4 ziemniaki dokładnie umyj.
  3. Do moździerza wrzuć liście laurowe, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, startą paprykę oraz czosnek. Ucieraj chwilę i odstaw.
  4. Na arkuszu folii aluminiowej ułóż jednego ziemniaka, posyp mieszanką przypraw, zawiń szczelnie i odłóż. Zrób tak jeszcze z 3 ziemniakami.
  5. 4 pozostałe ziemniaki obierz i umyj. Następnie posyp ze wszystkich stron mieszanką przypraw, otul w plasterku boczku i ułóż na arkuszu folii aluminiowej. Dodaj cienki plaster masła i szczelnie zawiń.
  6. Włóż wszystkie zawinięte ziemniaki do piekarnika na 50 minut.

  • fajka

    a ja pieke ziemniaczki na grillu zawsze do tego jakies marynowane miesko lub kaszanka z cebulka, albo biala, zwykla kielbaska mmm a wlasnie jakich producentow polecacie, takich sprawdzonych? bo z roku na rok trafaiam coraz gorzej:D

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Tylko małe sprawdzone sklepiki mięsne. Produkty dużych firm są dla mnie nieciekawe. Polecam poszukać lokalnych producentów