Frittata


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 1 kiełbasa Chorizo
  • 1 ser Brie
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 natka pietruszki
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • oregano
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka

Jeśli ze swej podróży do Hiszpanii pamiętasz smak tamtejszej kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli nigdy nie przeżyłaś takiej podróży, to przedstawiamy Ci danie, które sprawi, że choć na chwilę poczujesz się, jakbyś tam była. Hiszpańska frittata to idealne danie dla każdego amatora kuchni iberyjskiej. Poznaj przepis na oryginalną frittatę z chorizo.

Frittata przepis

  1. Włącz piekarnik na 180 st. C. Użyj grilla górnego.
  2. Przekrój pomidory na pół.
  3. Ser Brie pokrój w plastry.
  4. Pokrój kiełbasę w plasterki o grubości 3 mm.
  5. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i podsmaż kiełbasę, aż się lekko zarumieni.
  6. Wbij jajka do miseczki, dodaj mleko i całość wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem oraz oregano i wylej na patelnię z kiełbasą.
  7. Dodaj pomidory i ser brie. Całość smaż 2 minuty, nie mieszaj.
  8. Włóż patelnię do piekarnika na 10 minut.
  9. Gotową frittatę podziel na trójkąty i posyp pietruszką.