Tosty francuskie


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 kromek chleba
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • cukier
  • 3 łyżki masła
  • olej

Co zrobić na śniadanie, gdy w kuchennych szafkach i lodówce jest zupełnie pusto? Zerknijcie do chlebaka – może zostało Wam kilka kromek czerstwego pieczywa? Tak? Świetnie, bo przyrządzicie z nich coś naprawdę pysznego! Tosty francuskie, znane również pod nazwą chleba po szlachecku, są doskonałą propozycją na wykorzystanie wczorajszego chleba. Urzekają prostotą wykonania i doskonałym smakiem. Wykorzystajcie nasz przepis i zajadajcie się tostami francuskimi na śniadanie!

Tosty francuskie przepis

  1. Do głębokiego talerza wlej mleko.
  2. Do osobnego głębokiego talerza wbij jajka i utrzep je z 2 łyżkami mleka.
  3. Na patelni rozpuść masło z odrobiną oleju.
  4. Kromkę chleba przez 5 sekund namaczaj w mleku, a następnie tyle samo w jajku z obu stron.
  5. Rozłóż kromki na rozgrzanym maśle i smaż z obu stron aż uzyskasz złocisty kolor.
  6. Gotowe tosty rozłóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj posypane cukrem.